wtorek, 15 stycznia 2013

Zimowe ciasteczka

Za oknem piękna zima, śniegu dopadało, idealna pogoda na sanki, a u nas znowu choróbsko i przymusowe siedzenie w domu. Czasu dużo więc w przerwach między zabawą i bajkami,a podczas Basinej drzemki,  robiliśmy z Krzysiem ciasteczka. Po raz kolejny zrobiliśmy kruche ciasteczka wykorzystując foremki z wzorkami. Pierwsze zrobiłam na Boże Narodzenie z przepisu znalezionego w necie, jednak nie wyszły takie jak powinny. Wzorki były niestety mało widoczne. Dlatego następnym razem wykorzystałam mój sprawdzony przepis na ciasto kruche do babeczek zastępując jedynie margarynę masłem. Wyszły pyszne.

Kruche ciasteczka z wzorkami

2 szkl. mąki
200g masła
2/3 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 zółtka
Masło o temp. pokojowej posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto dość cienko na 2-3mm i wykrawać foremkami wzorki. Ja użyłam foremek Wiltona z wzorami bałwanka i śnieżynki ( w komplecie jest jeszcze choinka). Piec 12-15 minut w 180C.


Bardzo często, ale zima chyba najczęściej, robimy z Krzysiem kulki z ryżu preparowanego. To chyba jego ulubione ciasteczka, poza tym nie wymagają pieczenia i może je sam zrobić z niewielką tylko moja pomocą. pamiętam że ja również uwielbiałam je w dzieciństwie i często robiłyśmy je razem z siostrą i mamą. 

Kulki ("szyszki") z ryżu preparowanego

200g krówek
150g toffi
2 łyżki mleka
125g margaryny (1/2 kostki)
1 łyżka kakao (ostatnio miałam czekoladowe toffi więc zrezygnowałam z kakao)
2 paczki ryżu preparowanego (po 70g )
Wszystkie składniki, oprócz ryżu, zagotować.Gdy masa lekko przestygnie, ale nadal bedzie ciepła dodać ryz, wymieszać. Formować z masy kulki lub szyszki.  Masę dobrze się formuje mokrymi rękami gdyż jest dość klejąca.


Do piatku siedzimy w domu więc z pewnością powstaną kolejne słodkości.
Pozdrawiam i duuuużo zdrówka dla wszystkich

4 komentarze:

  1. kuleczki ryzowe na pewno zrobię. proste, smaczne no i uwleibiam karmel/kajmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka w bałwanki i gwiazdki musza smakować i na takie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany jakie pyszności :)))

    pozdrawiam ciepło

    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym- smak dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń