Kruche ciasteczka z wzorkami
2 szkl. mąki
200g masła
2/3 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 zółtka
Masło o temp. pokojowej posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto dość cienko na 2-3mm i wykrawać foremkami wzorki. Ja użyłam foremek Wiltona z wzorami bałwanka i śnieżynki ( w komplecie jest jeszcze choinka). Piec 12-15 minut w 180C.
Bardzo często, ale zima chyba najczęściej, robimy z Krzysiem kulki z ryżu preparowanego. To chyba jego ulubione ciasteczka, poza tym nie wymagają pieczenia i może je sam zrobić z niewielką tylko moja pomocą. pamiętam że ja również uwielbiałam je w dzieciństwie i często robiłyśmy je razem z siostrą i mamą.
Kulki ("szyszki") z ryżu preparowanego
200g krówek
150g toffi
2 łyżki mleka
125g margaryny (1/2 kostki)
1 łyżka kakao (ostatnio miałam czekoladowe toffi więc zrezygnowałam z kakao)
2 paczki ryżu preparowanego (po 70g )
Wszystkie składniki, oprócz ryżu, zagotować.Gdy masa lekko przestygnie, ale nadal bedzie ciepła dodać ryz, wymieszać. Formować z masy kulki lub szyszki. Masę dobrze się formuje mokrymi rękami gdyż jest dość klejąca.
Do piatku siedzimy w domu więc z pewnością powstaną kolejne słodkości.
Pozdrawiam i duuuużo zdrówka dla wszystkich
kuleczki ryzowe na pewno zrobię. proste, smaczne no i uwleibiam karmel/kajmak :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka w bałwanki i gwiazdki musza smakować i na takie wyglądają!
OdpowiedzUsuńo rany jakie pyszności :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Marta
Zjadłabym- smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń