czwartek, 16 sierpnia 2012

P jak przetwory

Mój mąż ostatnio stwierdził że chyba idą bardzo ciężkie czasy skoro ja tyle słoików na zimę narobiłam i ze śmiechem zapytał się czy będziemy jeść coś innego niż przetwory. Faktycznie w tym roku zaszalałam z ilością weków ale warzywa tak ładnie obrodziły. Zaczęło się od ogórków, które na szczęście już się kończą. Narobiłam kiszonych, mizerii w occie, no i oczywiście różne sałatki. Sałatki uwielbiam, a najbardziej smakuje mi "sałatka poselska" z małych ogóreczków, na którą przepis dostałam od starszej pani od nas ze wsi. Sałatka jest przepyszna, nie za ostra bo takich nie lubię.
Przepis na sałatkę poselską
2 kg małych ogóreczków (najlepsze są zawiązki takie do 2cm)
2 papryki
2cebule
Ogóreczki umyć, papryke pokroić w paski 2cm, cebule w grubszą kostkę.Warzywa zalać zimną solanką i odstawić na 2-3godziny. Solanka: 4 1/2 szkl. wody zagotować z 1/2 szkl. soli, ostudzić.
Warzywa odcedzić, ponakładać do słoików, do każdego słoika dodać trochę kopru, gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy i ząbek czosnku. zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 3 minuty małe słoiczki, 5 minut większe.
Zalewa: 2 szkl. wody, 1 1/2 szkl. octu, 2 1/2 szkl. cukru - zagotować
Polecam


Musiałam poprosić męża o dodatkowy regał bo na starym nie mogłam wszystkiego pomieścić.
W kolejce czekają jeszcze pomidory i papryka. Może dziś wieczorem wezmę się za zrobienie przecieru pomidorowego.
Pozdrawiam
Małgosia

2 komentarze:

  1. ale pięknie wyglądają te półki pełen przetworów.
    marzy mi się w przyszłości duża piwnica lub spiżarnia, gdzie będę mogła przechowywać zawekowane zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zwą to KORECZKAMI ale przepis ten sam :) pyszne! Dodałam też cukinię, jeszcze nie próbowałam jak smakuje, ale myślę, że nieźle :)

    OdpowiedzUsuń